O naparach

Tajemnica Argentyńskiej Herbaty Różanej (Napar)

Niedawno dostałam małą paczuszkę herbaty z Argentyny.
Nazwa mówi: „Te de Rosa Mosqueta„. Herbata wyprodukowana w Patagonii o podobno niesamowitych właściwościach zdrowotnych i jest specjalnie przygotowana. Producent (firma NatureLaps) podaje że zawiera mnóstwo witaminy A-B-C, karoten, taniny i pektyny. No i przede wszystkim jej moc tkwi w witaminie C- ma jej ponad 40 razy więcej niż pomarańcza!
Nie powiem, zaciekawiło mnie to. Postawnowiłam więc poszperać w internecie (dopóki moja biblioteczka nie zostanie przeprowadzona do nowego mieszkania, internet pozostaje główną kopalnią wiedzy). I cóż udało mi się znaleźć?
Otóż ta tajemnicza herbata, to najzwyklejsza herbatka (napar) z dzikiej róży- Rosa AFF. Rubiginosa L. Tak więc Argentyna odkryła naszą wszędobylską różę.

Rosa eglanteriaTak prezentuje się dzika róża w Wikipedii. Niestety nie mam swojego zdjęcia.

A co można wyszperać o dzikiej róży (róży rdzawej)? A chociażby to:

  • Jest to krzew z rodziny różowatych i pochodzi z Europy i Bliskiego Wschodu
  • Na świecie jest jej ponad 400 gatunków, w Polsce ponad 21 gatunków występuje dziko
  • Wszystkie gatunki róży dzikiej są wykorzystywane w lecznictwie
  • Można ją znaleźć w całej Polsce, w zaroślach, miedzach, obrzeżach lasów czy zadrzewieniach śródpolnych.
  • Wytwarza się z róży prawie wszystko: wino, wspomnianą herbatę, marmoladę, napary i nalewki. Wykorzystuje się do tego płatki, liście i owoce. Również wykorzystywana w kosmetyce do produkcji oleju różanego i innych produktów. Pięknie prezentuje się jako roślina dekoracyjna.

Jest jeszcze wiele bardzo ciekawych bardziej precyzyjnych informacji, na których jednak nie chciałabym się skupiać na tym blogu. Jeśli ciekawi Was sama róża oraz różne jej właściwości i produkty, możecie poczytać chociażby tutaj i tutaj. Polecam lekturę, bo warto się zapoznać z tą rośliną.

Wracając do samej herbaty- przygotowuje się łatwo. W imbryczku czy w filtrze do herbaty przygotowujemy 1 łyżkę herbaty na litr wody lub 2 łyżeczki na 2 filizanki. Zalewa się wodą gorącą, ale nie gotującą. Ważne by nie gotować herbaty w wodzie. Można ją pić również dnia następnego bo jeszcze utrzymują się jej właściwości.

Herbata różana
Ta argentyńska wersja herbatki ma bardzo delikatny smak róży. Na początku prawie niewyczuwalny, dopiero po chwili czuć przyjemny, lekko kwasny różany aromat. No i kolor jest niesamowity:) Polecam!

herbata różana

herbata różana

herbata różana

Źródło: Nature Laps, Wymarzone rośliny, Nutrivitalit, oraz Wikipedia

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s