Podróżniczo

Garbate uliczki w Castrillo de Polvazares

Zacznijmy od tego, że cały czas padał deszcz. Cały Wielki Tydzień padało mniej albo więcej. Mimo wszystko, by nie tracić wolnego czasu Prywatnego Hiszpana, trzeba było coś z naszym życiem zrobić. I tak oto, mniej więcej, zajechaliśmy do miejscowości Castrillo de Polvazares.

Castrillo25

W strugach deszczu i szarówce ukazała nam się prawdziwa, hiszpańska gotycka wieś.

Castrillo27

Castrillo de Polvazares leży w prowincji Leon, całkiem niedaleko od już przez nas widzianej Astorgi. Astorga niezbyt mi przypadła do gustu, więc i niewiele oczekiwałam tym razem. Całe szczęście, zostałam mile zaskoczona. Nawet w deszczu!

Okoliczni mieszkańcy (sama okolica nazywana jest Maragateria) zajmowali się przewozem i handlem miedzy Galicją i resztą kraju. Sprzyjało temu samo położenie geograficzna.

Sama miescowość jest prawie cała w swoim orginalnym stanie. Domy, przystosowane do handlu i przewozu mają duże drzwi i wewnętrzne patia.

Castrillo18

No i zbudowane są z kamienia, podobnie jak uliczki. Te uliczki mają bardzo dziwną formę- są to garby albo falki uformowane z kamienia, które zbiegają się do środka ulicy. Wchodząc do Castrillo zastanawiałam się jak można tam chodzić w butach na obcasach. Tuż przed samym wyjazdem moja ciekawość została zaspokojona i było mi dane zobaczyć pewną Panią zasuwającą dziarsko na obcasie, i to wcale nie byle jakim. Podziwiam!

Właśnie architektura oraz typowe Cocido Maragato są główną atrakcją turystyczną. O samym cocido (czyta się kocido/kosido) jeszcze nie wspominałam, jednak dla Cocido Maragato, charakterystyczne jest to, że podaje się najpierw mięsa, później warzywa a na sam koniec zupa- bulion- czyli na odwrót niż w “normalnym” cocido. Samo cicdo to rodzaj zupy- wywaru z warzywami, cicierzycą i wieloma różnymi mięsami. Jest to posiłek bardzo syty i rozgrzewający. Przepis na cocido maragato można znaleźć tutaj (po hiszpańsku). Między innymi składa się z:

-400 g cicierzycy

-1 kg kapusty

-0,5 kg morcillo (typ mięsa)

-0,5 kg lacón (typ mięsa)

-0,5 kurczaka

-4 kiełbaski chorizo

-150 g ticino (typ mięsa)

-150 g boczku

-4 nóżki wieprzowe

-0,5 kg ucha wieprzowego

-0,5 kg kości wieprzowych

-śmietana

Tak więc już po samych składnikach widać, że potrawa jest dość solidna. Niestety nie było nam dane jej spróbować, gdyż dzień wcześniej raczyliśmy się zwykłym cocido.:)

Castrillo24

Nie można też zapomnieć, że Castrillo leży na szlaku pielgrzymkowym Santiago de Compostella, więc można i tutaj znaleźć ślady pielgrzymiej aktywności.

Castrillo26

Mimo deszczu i szarówki, miasteczko miało swój urok i zdecydowanie mi się podobało. Mam nadzieję, że jeszcze uda nam się tam wrócić w towarzystwie nieco lepszej aury. Według mnie Castrillo może spokojnie dostać 8/10 punktów:)

Castrillo21 Castrillo17 Castrillo16

Więcej informacji (po hiszpańsku) można znaleźć w wikipedii i tutaj.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s