Herbaciany Elementarz · O herbatach

Oznaczenia herbat- długi post pisany

Poza dość obszernym podziałem herbat, herbatę również klasyfikuje się na ostatnim etapie produkcji według wielkości i postaci liści. Ta międzynarodowa klasyfikacja obejmuje wiele klas. Ogólnie herbata dzielona jest na herbatę o liściach całych, łamanych, liściach miażdżonych- miał oraz pył herbaciany. Następnie określa się co zawiera herbata w każdej grupie.

I tak główne oznaczenia to:

T– czyli tip czy wierzchołek. Będzie to herbata zawierająca nierozwinięte pąki liściowe.

F– czyli flowery- herbata kwiatowa. Oznacza, że herbata zawiera pączek i dwa listki.

G– czyli golden-złoty. Herbata charakteryzująca się złotym kolorem naparu.

O– orange- pomarańczowa. Herbata zawierająca długie liście o lekko pomarańczowym kolorze naparu.

P-Pekoe (pączek+pierwszy i drugi listek). Jest to herbata z krótszych grubych liści.

S– Souchong. Jest to herbata z najgrubszych liści, zwiniętych podłużnie.

B– Broken- łamana. Herbata z liści łamanych.

F-Fannings. Jest to herbata pokruszona.

M– mixed. Herbata mieszana.

Black_tea_gradingźródło: wiki

Bardziej szczegółowo można z kolei herbaty klasyfikować następująco:

  1. Herbaty o całych liściach (2% produkcji)

    OFF Grade– Liście nierozdzielone gatunkowo. Herbata ta zawiera wszystkie typy liści.

    OP-Orange Pekoe- W jej skład wchodzi drugi listek na pędzie. Listki te są sztywne, długie i spiczaste. Raczej nie zawierają tipsów czyli wierzchołków. Produkowane głównie na Sri Lance i na Jawie.

    OP Sup.- Orange Pekoe Superior- Wysokiej jakości herbata drobnolistkowa pochodząca tylko z Indonezji

    FOP oraz FOP1– Flowery Orange Pekoe- Druga klasa jakości dla herbat z Asssam, Dooars i Bangladeszu oraz 1 klasa jakości dla herbat z Chin. Składa się z długich listków częściowo zdrewniałych oraz niewielkiej ilości pączków.

    GFOP– Golden Flowery Orange Pekoe- Herbata zawierająca złoto- żółte koniszuki pędów. Najczęściej stosowane odnośnie herbat z Kenii.

    TGFOP oraz TGFOP1– Tippy Golden Flowery Orange Pekoe- Są to herbaty z Assam i Darjeeling, najwyższej jakości. Zawiera dużą ilość złotych tipsów.

    SFTGFOP1– Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1- czyli herbata najwyższej jakości. Przeważnie odnośnie herbaty z Darjeeling. Jest starannie wyselekcjonowana, z równomiernymi listkami.

    GT– Golden Tips- czyli złote pączki. Zawiera same drobne wierzchołki, które służą głównie do polepszania wyglądu, gdyż prawie nie mają smaku. Produkowana głównie w Assam i Darjeeling.

    1– Służy do oznaczenia najwyższej jakości.

  2. Herbata łamana (98% produkcji)

    PD– Pekoe Dust- Pochodząca z Assam, Bangladeszu, Malawii i Tanzanii. Bardzo drobna, prawie już w formie pyłu, o ciemnym kolorze

    BTF– Jest to stopień granulacji w produkcji wykorzystującej metodę CTC (Cut, Tear, Curl- metoda produkcji herbaty wykorzystująca specjalne bębny do przetwarzania herbaty. Potnij, rozerwij, skręć) . Określa się indywidualnie dla rejonu uprawy.

    FNGS/FNGS.1-czyli Fannings/Fannings 1. Herbata otrzymywana w produkcji CTC. Zawiera drobne, podłużne włókna i podłużnie łamane listki.

    PF1/PF– czyli Pekoe Fannings 1/Pekoe Fannings. Herbata otrzymywana w produkcji wykorzystującej metodę CTC. Produkowana jest w Assam (Pekoe Fannings pochodząca z Assam uznawana jest za herbatę najwyższej jakości). Południowych Indiach, Bangladeszu, Kenii, Tanzanii oraz Malawi. Jest drobna, jednakowego kształtu, ciemna, aromatyczna i mocna.

    OF– czyli Orange Fannings. Jest to herbata o bardzo dobrej jakości, pochodząca z Południowych Indii, Afryki i Ameryki Południowej.

    FOP– czyli Flowery Orange Fannings. Jest produkowana w Assam, Dooars oraz Bangladeszu. Jej liście są bardzo dorbno połamane, a sama herbata jest aromatyczna, mocna w smaku i wydajna.

    TGFOF/ GFOF– czyli Tippy Golden Flowery Orange Fannings i Golden Flowery Orange Fannings. Jest to delikatna herbata Darjeeling, wysortowana i specjalnie przesiewana tak by mogła być wykorzystana do produkcji wysokiej jakości herbaty ekspresowej.

    BOPF– czyli Broken Orange Pekoe Fannings. Jest to czarna herbata produkowana na Cejlonie, na Indonezji, Południowych Indiach, Kenii, Mozambiku, Bangladeszu oraz Chinach. Jej liście są równomiernie i drobno pocięte. Nie zawiera tipsów.

    P/FP– czyli Pekoe/Flowery Pekoe. Jest to główny produkt Cejlonu oraz Południowych Indii, produkowana jest jednak także w Kenii. Połamane liście tej herbaty będą grube i mięsiste. Gdy jest ona w formie granulowanej nazywa się Curly Tea.

    BPS– czyli Broken Pekoe Souchong. Jest to herbata o dużych liściach, pochodząca z Assam i Darjeeling.

    BOP Grob.- czyli Broken Orange Pekoe Grob. Jest to indonezyjskie oznakowanie dla PEKOE.

    BT– czyli Broken Tea. Herbata ta składa się z dużych, nierównomiernych liści. Pochodzi zaś z Sumatry, Cejlonu oraz Południowych Indii.

    FBOPF
    – czyli Flowery Broken Orange Pekoe Fannings. Herbata ta produkowana jest przeważnie na Cejlonie. Charakteryzuje się wysoką zawartością drobnych, pokruszonych liści (czyli Fannings) oraz pojedyńczymi wierzchołkami (tipsami).

    BP1
    – czyli Broken Pekoe 1. Jest to herbata łamana lub cięta produkowana w Kenii i Tanzanii.

    BP/ BOP 2
    – czyli Broken Pekoe/Broken Orange Pekoe 2. Herbata produkowana w Indonezji, na Cejlonie oraz w Południowych Indiach. Jej liście są zwinięte w coś co przypomina rurkę i częściowo zdrewniałe.

    BOP1
    – czyli Broken Orange Pekoe 1. Herbata z plantacji cejlońskich oraz z Sumatry. Posiada pojedyńcze tipsy.

    BOP
    – jest to Broken Orange Pekoe. Stanowi główny stopień jakości herbat pochodzących z Cejlonu, Indii Południowych, Jawy, Chin, herbat produkowanych metodą CTC z Assam i Bangladeszu. Charakteryzuje się ciemnym mocnym naparem.

    FBOP– czyli Flowery Broken Orange Pekoe 1. Herbata pochodząca z Assm, Cejlonu, Indonezji, Chin, Bangladeszu oraz Południowej Ameryki. Charakterystyczne są grubo połamane listki oraz niewielka ilość tipsów.

    GBOP– czyli Golden Broken Orange Pekoe 1. Herbaty pochodzące z Assam i Kenii. Liście ma niejednorodne i zawiera niewiele tipsów.

    GFBOP1– jest to Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1. Herbata o najwyższej jakości z Assm i Kenii. Jej liście są niejednorodne, zawiera małą ilość wierzchołków.

    TGFBOM1– czyli Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1. Herbata z Assam i Darjeeling. Charakteryzuje się drobno pociętymi liściami oraz zawiera bardzo dużo rółnomiernie połamanych wierzchołków.

    Miał i pył najczęściej wykorzystywane są do produkcji herbat ekspresowych, szybko się zaparzają.

  3. Miał herbaciany:

    PF– czyli Pekoe Fannings. Są to okruchy grubych liści herbaty.

    OF– czyli Orange Fannings. Stanowią je okruchy z długich liści herbacianych.

    BPF– czyli Broken Pekoe Fannings. Jest to pył z łamanych grubszych liści, o gorszej jakości.

    BOPF– czyli Broken Orange Pekoe Fannings. Jest to herbata gorszej jakości z okruchów łamanych, długich i grubych liści.

    GD– czyli Golden Dust. Jest to miał z liści wysokogatunkowej herbaty.

    BMF– czyli Broken Mixed Fannings. Jest to mieszanka z okruchów łamanych liści herbat.

  4. Pył herbaciany– najniższej jakości, często produkowany z odpadków innych herbat lepszej jakości.

    D1– czyli Dust 1- Pył z Cejlonu, Indonezji, Chin, Afryki, Ameryki Południowej oraz Południowych Indii

    PD/PD1– Pekoe Dust/ Pekoe Dust 1- Pył z herbat produkowanych głownie w Indiach.

Poza tą ogromną klasyfikacją, wyróżnić można następujące grupy herbat odnoszące się do czasu zbioru:

FF– First Flush- pierwszy wiosenny zbiór (III-IV). Smak delikatny i kwiatowy (herbaty luksusowe, najbardziej pożądana)

Inbetween– herbata zbierana między pierwszym a drugim zbiorem.

SF- Second Flush- herbata z drugiego zbioru (V-VI) (Herbaty luksusowe).

Autumnal– zbiór jesienny. Charakterystyczny jest cierpki smak.

Monsun– zbiór w czasie monsunu czyli wysokich opadów i wysokich temperatur.

Highgrown– Herbata uprawiana na znacznej wysokości.

Warto spoglądać na oznaczenia umieszczane na opakowaniach, żeby mieć jako takie wyobrażenie o herbacie, którą bedziemy pili:)

_DSC9835

Więcej można poczytać/ obejrzć w źródłach:

czajnikowy.pl

http://domherbat.wordpress.com/2009/03/03/oznaczenia-herbat/

http://www.food-info.net/pl/products/tea/grading.htm

http://www.gosp.host.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=111:oznaczenia-w-nazwie-herbaty&catid=52:ciekawostki&Itemid=117

http://www.akademia-alfredo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=63&Itemid=74

http://www.tea.pl/?oznaczenia-herbat,79

http://en.wikipedia.org/wiki/Crush,_Tear,_Curl

Reklamy

One thought on “Oznaczenia herbat- długi post pisany

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s