O herbatach · O naparach · Przepisy

Jagodowo mi…- słów parę o owocach lasu i domowej mrożonej herbacie poziomkowo- jagodowej

Żar leje się z nieba. Czas uciekać do lasu, albo jak to kiedyś pisała Maria Rodziewiczówna “Na wyraj!”. Nie zagłębiając się wcale daleko w leśne czeluści, jest prawie pewne, że o tej porze roku, natkniemy się na poziomki i czarne jagody. W zasadzie w takim momencie nie sposób się powstrzymać i nie zjeść chociaż jednej. Smak lata, smak lasu. Chciałabym zatrzymać się na chwilę nad samymi owocami oraz nad tym co można z nich zrobić.

_DSC7475_herbatniczekPoziomki i czarne jagody

Poziomka pospolita czy twardawa?

A to zależy gdzie ją znajdziemy. Bo otóż poziomka nie jest tylko jedna. Ta którą zerwiemy na skraju lasów w przyjemnych plamach słonecznych to poziomka pospolita (Fragria vesca), natomiast o nieco innym smaku występująca częściej poza lasem jest poziomką twardawą (Fragria viridis).

_DSC7332_herbatniczekPoziomka pospolita

_DSC6696_herbatniczek

Poziomka twardawa

Ta druga, jest nieco mniej pospolita, przez co i mniej znana. Obie poziomki kwitną w maju i czerwcu. Owoce obu poziomek różnią się od siebie- poziomka pospolita jest miększa, bardziej “rześka”. To właśnie ona ma ten poziomkowy smak i zapach który znamy. Poziomka twardawa jest natomiast suchsza oraz mniej aromatyczna. Według mnie jest również słodsza, ale to kwestia gustu. Poziomka twardawa również ma nieco inny kolor niż pospolita- jest bardziej czerwono- zielona niż poziomkowa:)

_DSC6698

_DSC7529_herbatniczekPoziomeczki

Co mamy z poziomki?

Typowym surowcem zielarskim pozyskiwanym z poziomki są młode liście czy to świeże czy suszone. Poza nimi, wykorzystuje się również korzenie i owoce, na których chciałabym skupić się tym razem. Pomyślałam sobie, że przeciez można dodać je do herbaty i mieć własnoręcznie zrobioną herbatę “owoce lasu”.

A co oferują nam poziomki? Pierwsze co przychodzi mi do głowy to smak i zapach. Według mnie nie ma bardziej leśnego, bardziej wakacyjnego owocu, a wszystkie produkty “poziomkowe” nawet w ułamku nie oddają ich prawdziwego smaku. Wskazane są przy niedoborch żelaza, podagrze, problemach żołądkowych oraz w celu obniżenia gorączki. Podobno owoce roztarte na twarzy eliminują piegi. Mało tego, na jednej ze stron wykopałam informację o tym, że według medycyny ludowej 3 kg poziomki zjedzone z cebulą i śledziem(!!!) wypędzą tasiemca! Więcej informacji bardziej zielarskich można znaleźć chociażby tutaj lub w książkach zielarskich. Pajmiętajmy jednak, że gdy będziemy zabierać się za samo-zioło-lecznictwo powinniśmy się na tym znać, a jeśli nie, korzystać z porad zielarzy. Nic na własną rękę, bo zaszkodzić sobie jest łatwo.

Składnik drugi magicznej mikstury- jagoda czarna (borówka czarna)

Jagoda, podobnie jak poziomka, nie jedno ma imię, bo przecież poza borówką czarną możemy znaleźć również brusznicę, bagienną czy halną. Dzisiaj jednak o czarnej jagodzie (Vaccinium myrtillus L.), o której napisano już bardzo wiele i jest chyba znana każdemu.

_DSC7346_herbatniczekCzarna jagoda na jagodowym krzaczku

Można ją znaleźć w borach (tajemnicze połączenie z nazwą?:)), dąbrowach, buczynach oraz wrzosowiskach. Tam gdzie występuje, zazwyczaj gleba jest kwaśna, bo na takiej dobrze się jej rośnie. Zawsze można liczyć też na wsparcie Jagodowego Króla:

Krzyknął Janek,podniósł głowy:
Jako w sadzie stoją śliwy,
Tak tu gaj był jagodowy.
A jagody wszędzie wiszą,
Na szypułkach się kołyszą,
A tak każda pełna soku,
Że się prawie czerni w oku.
Zapatrzył się nasz chłopczyna,
A król podparł boki oba:
– Tu się państwo me zaczyna;;
Jakże waści się podoba?…”

-M. Konopnicka “Na jagody”

Kiedy już znajdziemy jagodową polankę, z uwagą, bo plamy jagodowe lubią nasze ubrania i niechętnie sie z nimi rozstają, można zbierać owoce do woli. Oczywiscie bez użycia maszyn, które pozwalają pozyskać wielkie ilości czy niszczą krzewinki, bo to jest zabronione. Co w prezencie dostaniemy od czarnej jagody?

Po raz kolejny niesamowity smak i zapach. Od zawsze przecież jagody królują latem w pierogach czy deserach. Są doskonałym źródłem antyutleniaczy oraz niemal magicznym lekrastwem na wszystko: od żołądka po oczy. Dlatego warto się nimi raczyć, szczególnie teraz gdy są świeże i na wyciągnięcie ręki.

_DSC7343_herbatniczekCzarna jagoda

Poza owocami borówki czarnej, surowcem zielarskim są też liście. Więcej o samej czarnej jagodzie na przykład tutaj oraz tradycyjnie w książkach zielarskich.

Gdy już sobie coś uzbieramy…

_DSC7534_herbatniczek

Jagody i poziomki

Wracając po odpoczynku w lesie, pachnąc słońcem i mając w uszach nadal dzwoniące bzyczenie komarów, można zająć się nader przyjemną czynnością, czyli konsmupcją naszych owoców. Można jeść je na “surowo” bez niczego, z cukrem i śmietaną, w ciastach, pierogach, kremach, sokach, kompotach, dżemach i w zasadzie we wszystkim co nam przyjdzie do głowy. I tak oto ja, wpadłam na pomysł, by owoce te podsmażyć z cukrem. Może nie jest to odkrycie kulinarne roku, jednak był to mój pierwszy taki eksperyment kuchenny. Nie ukrywam, że obecna w mej okolicy rodzina raczej nie odnosiła się entuzjastycznie do moich pomysłów. Do czasu.

W momencie gdy owoce podsmażane puściły sok, a aromat poziomek i jagód rozszedł się nie tylko po kuchni ale i całym mieszkaniu, byłam pewna, że to był dobry pomysł. Ślinotok gwarantowany.

_DSC7708_herbatniczekPodsmażone z cukrem poziomki i jagody

Niestety, przepis nie jest niczym dokładnym, bo i owoce i cukier “na oko”. Może tak jest lepiej, bo każdy chętny spróbuje według swoich gustów.

Gdy wszystko przestygło, zaczęło tajemniczo znikać z rondelka. Szczęściem ocaliłam chociaż trochę do mojej leśnej mrożonej herbaty. Warto jednak spróbować takiej mikstury chociażby do ciastek albo deserów.

_DSC7745_herbatniczek„Random” czyli pierwsze lepsze ciastko z sosem leśnym

A oto i przepis na:

„Mrożoną herbatę leśno- owocową”

-zielona herbata zaparzona według zasad parzenia zielonej herbaty (dzbanek lub filiżanka, zależnie od potrzeb)

-sos poziomkowo-jagodowy (poziomki razem z  jagodami podsmażone z cukrem do puszczenia soku)

-kilka kropel soku z cytryny

-lód

_DSC7737_herbatniczekPrzygotowana zielona herbata z owocami lasu

Gdy herbata ostygnie, należy dolać (lub włożyć łyżeczką, zależy od konsystencji) nasz sos leśny, dolać kropelkę soku z cytryny i dołożyć lód. Ilość zależy od naszych upodobań. Jeśli chcemy mieć więcej smaku owoców niż herbaty, dołożymy więcej syropu. I tak po kilku chwilach owoce opadną na dno tworząc iście dziewczyńską różową mrożoną herbatę. Zdrową oraz smaczną, która poza smakiem daje satysfakcję z “hand made” herbaty.

_DSC7751_herbatniczek

 A na koniec przepis bonusowy- znaleziony w czeluściach internetu:

Jagodowo- cytrynowa herbata mrożona

-pół kilograma jagód

-pół filiżanki soku z cytryny

-4 filiżanki wody

-3 torebki herbaty (w orginale nie podano jakiej)

Jagody gotujemy z cytryną i przecieramy. Dodajemy do przygotowanej herbaty, schładzamy, po czym podajemy z lodem.

Ja jeszcze nie próbowałam, jednak brzmi obiecująco!

Tak więc do lasu drogie Panie, drodzy Panowie, na jagody!

_DSC7502_herbatniczek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s