Herbaciany Elementarz · O herbatach

Wiele twarzy Earl Grey’a

Wiele twarzy Earl Grey’a

         Nie ukrywam, że jest to jedna z moich ulubionych herbat. Na zachodzie zaliczana do herbat czarnych aromatyzowanych. O bardzo charakterystycznym smaku. Czym jest, jak pić i skąd się wzięła- zapraszam do czytania.

 Jak to się zaczęło?

         O powstaniu Earl Grey’a krążą różne mniej lub bardziej prawdziwe opowieści. Co do jednego są one zgodne: nazwa herbaty wywodzi się od pewnego angielskiego hrabiego- Earla Charlesa Greya II, który w latach 30 XIX wieku był premierem Wielkiej Brytanii.

Charlesgrey2hrabia Earl Charles Grey; źródlo wiki

Otóż podczas swojego urzędowania otrzymał on podarunek- mieszankę herbaty. Dlaczego otrzymał herbatę? Tu właśnie nie ma zgodności- czy był to zwykły podarunek dyplomatyczny czy może rację należy oddać legendzie. Według niej hrabia Grey podróżując do Chin ocalił życie tonącemu dziecku. Owe okazało się synem mandaryna, czyli urzędnika biurokracji w cesarskich Chinach. W ramach wdzięczności mandaryn miał podarować hrabiemu tajemniczą acz niezwykle smaczną mieszankę herbacianą. Tyle mówi legenda. Historycy jednak przekonani są, że hrabia Grey, mimo iż podróżował całkiem sporo, do Chin nie dotarł nigdy. Poza tym, znacznie „normalniejszym” podarunkiem byłaby herbata zielona, znacznie bardziej ceniona w Chinach.
Doszukałam się też wersji, w której to, dzielny hrabia uratował życie syna hinduskiego radży, gdy ten niemal został pożarty przez tygrysa. Oczywiście w nagrodę otrzymał specjalną mieszankę herbaty.

_DSC8411

Bardziej prawdopodobnie brzmi wersja mówiąca o herbacie, która dotarła do Anglii, ale z różnych powodów musiała dłuższy czas odczekać w ładowniach. W wyniku tego smak herbaty był, co najmniej, mierny. By mimo wszystko móc ją sprzedać, wymieszano herbatę z olejem bergamotowym i nadano jej ten specyficzny aromat. Później, mieszanka ta stała się podobno numerem popisowym Lady Grey.

W jaki sposób rzeczywiście hrabia Grey stał się posiadaczem tajemnej mieszanki nie dowiemy się zapewne nigdy. Niemniej jednak wszystkie wersje opowieści chwalą niesamowity, głęboki smak herbaty. Tajemnicę receptury przekazał hrabia Grey londyńskiemu domu herbaty Jacksons of Piccadilly, który był „przodkiem” znanego obecnie Twinningsa. Podobno herbata według oryginalnego przepisu jest w ciągłej produkcji od 1830 roku. Mieszanka ta stała się bardzo popularna w Anglii a następnie w całej Europie i nie tylko.

 50 twarzy Earl Grey’a

       Jak już wspomniałam Earl Grey jest herbatą czarną, która zależnie od firmy, może  być różnego pochodzenia. Na przykład Twinnings od zawsze bazuje na herbacie chińskiej. Spotkać jednak można herbatę z całego świata czy to cejlońską, indyjską czy afrykańską. Niestety, na wielu tańszych herbatach, ciężko szukać informacji o tym, jaka czarna herbata wchodzi w skład mieszanki.

Drugim składnikiem jest olej ze skórki owoców bergamoty. Pomarańcza bergamotka (bergamotka, bergamota, Citrus bergamium) jest rośliną pochodzącą najprawdopodobniej z Indii, jednak obecnie uprawiana jest głównie we Włoszech. Skórka owoców, liście oraz kwiaty są źródłem oleju bergamotowego, którym aromatyzowana jest właśnie Earl Grey.

Citrus_bergamia_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-184Bergamota; źródło wiki

   Poza tymi podstawowymi składnikami można spotkać wiele innych domieszek. Tak podobno powstała Lady Grey utworzona dla żony hrabiego Greya. Poza olejem bergamotowym zawiera ona lawendę (Lavender Lady Grey) lub pomarańczę (Orange Lady Grey). Można kupić Earl Greya również z płatkami róży (French Earl Grey) czy jaśminu (Imperial Earl Grey). Bardzo smaczna jest również mieszanka Russian Earl Grey, która zawiera trawę cytrynową. Dodatki wymieniać można jeszcze długo, a trzeba też wspomnieć, że poza tym, olej bergamotowy dodawany jest też do herbaty zielonej i białej oraz do rooibosu, tworząc Earl Green czy Earl White.

 Właściwości

     Herbata ta jak każda czarna herbata zawiera teinę, której zawartość spada wraz z czasem parzenia (tak, oznacza to tyle, że im dłużej parzymy, tym mniej teiny mamy). Parzona więc krótko działa pobudzająco. W trakcie parzenia wydzielają się garbniki, które powodują między innymi to, że herbata jest gorzka, ale wspomagają nas w walce z rakiem. O samej herbacie czarnej, będę jeszcze szerzej opowiadała. Warto więc wspomnieć o tym co nam daje olej bergamotowy. A daje nam bardzo przyjemną rzecz- pobudza wydzielanie endorfin. Endorfiny, jeśli jeszcze ktoś nie wie, są to hormony nazywane hormonami szczęścia. To one odpowiadają za nasze dobre samopoczucie i wszelkie stany euforyczne. Tak więc, Earl Grey jest herbatą lekko poprawiającą nastrój i rozluźniającą. Dodatkowo, olej działa bakteriobójczo, pobudza trawienie oraz wspomaga pracę mózgu i układu odpornościowego.

_DSC8421

 Parzenie i podawanie

       Tradycyjnie zaparza się 1 łyżeczkę herbaty na jedną filiżankę. Zaparzamy wodą gorącą (około 100 stopni), zaraz po wrzeniu. A samo zaparzanie trwać powinno mniej więcej 3 minuty. Oczywiście, gdy zaparzamy Earl Green czy Earl White, należy kierować się zasadami parzenia herbaty zielonej i białej.

_DSC8450

Herbatę tą można podawać z mlekiem oraz cukrem. Z racji obecności aromatów cytrusowych raczej nie zaleca się dodawania do niej cytryny. Istnieje również „Londyn Fog” czyli Earl Grey z syropem waniliowym i spienionym mlekiem. Bardzo przyjemnie pija się ją popołudniami, po obiedzie ale też i rano, na poprawę nastroju. Poza tradycyjnym podaniem, można dodawać ją jako aromat  do ciast i deserów.

_DSC8409

Źródła:

http://en.wikipedia.org/wiki/Earl_Grey_tea

http://czajnikowy.pl/511,jak-parzyc-czarna-herbate-earl-grey-parzenie-historia-legendy-czajnikowy-pl-19/

http://richmont.pl/earl_grey_blue/

http://pl.wikipedia.org/wiki/Olejek_bergamotowy

http://www.profarm.com.pl/index.php/pl/4-o/1-o

Reklamy

4 thoughts on “Wiele twarzy Earl Grey’a

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s