O naparach · Przepisy

Jednodniowy kwiat o wielu imionach- w krainie hibiskusa

Dzisiaj parę słów o chyba najpopularniejszej wśród pijących napary roślinie czyli ketmii szczawiowej (Hibiscus sabdariffa).

czajniczek2

Hibiskus (albo Ketmia) to rodzaj roślin z rodziny ślazowatych. Roślina ta, posiada zaskakująco (przynajmniej dla mnie) wiele imion zwyczajowych. Tak więc spotkać się możemy z kwiatem lub różą Jamajki, rosellą, karkade, malwą sudańską czy Luo Shen Hua. I to nie wszystkie nazwy które nadano tej pochodzącej z afrykańskich tropików roślinie.

Hibiskus może dorosnąć nawet do 3 metrów wysokości. Jest byliną, co oznacza, że żyje wiele lat. Z naparowego punktu widzenia najważniejsze dla nas są kwiaty. Kwiaty hibiskusa mają około 10 cm średnicy i są jasnożółte z czerwoną nasadą (czyli podstawą płatka). Co ciekawe, hibiskus kwitnie tylko jeden dzień, to znaczy kwiat z pączka otwiera się tylko na jeden dzień. Dlatego hibiskus nazywany jest kwiatem jednego dnia.

Hsabdariffa1

źródło: Wikipedia

Po około 2 tygodniach od przekwitnięcia zbiera się kielich kwiatowy a następnie suszy się go. Tak przygotowany susz jest następnie wykorzystywany do parzenia czy na zimno czy na garąco, sam lub z dodatkami.

hIBISKUS KWIAT

Obecnie hibiskus uprawiany jest w Chinach i Tajlandii- najwięksi producenci oraz w Meksyku, Egipcie, Senegalu, Tanzanii, Mali, Jamajce i Sudanie. Przyjmuje się, że ten pochodzący z Sudanu jest najlepszej jakości. Jako roślina hibiskus jest dość wymagający pod względem podlewania i ciepła (w końcu pochodzi z tropikalej Afryki).

Czy tylko napary? Oczywiście, że nie. Hibiskus znalazł dość szerokie zastosowanie- jako barwnik, jako włókna wykorzystywane podobnie jak jutowe, przyprawa, dodatek do syropów, dodatek do piwa czy nawet wykorzystuje się go do przyrządzania wina. Również jest pity jako napój bożonarodzeniowy (panamskie „chicha de saril”). Sam napar jest narodowym napojem w Egipcie oraz co najmniej bardzo popularym w Kirgistanie i Turcji. Jest też powszechnie pity na całym świecie czy to w formie czystego naparu cz mieszanek.

nAPAR HIBISKUS

Pozytywny wpływ na nasz organizm

Hibiskus, chyba najszybciej skojarzy nam się z kwaśnym smakiem. Idąc tropem bardzo prostych skojarzeń kwaśny- bogaty w witaminę C. Wzmacnia nasz system odpornościowy, przeciwdziała przeziębieniom, działa przeciwskurczowo oraz obniża gorączkę i łagodzi podrażnienia. Gdy przygotujemy go na zimno, jest napojem orzeźwiającym.

Napar z hibiskusa wspomoże nas też w walce ze starzeniem oraz w dbaniu o serce ponieważ lekko obniża ciśnienie krwi oraz ułatwia kontrolę cholesterolu.Zadba też o naszą wątrobę.

Gdyby tego było mało, to ketmia ma lekkie działanie moczopędne i przeczyszczające, a także wspomaga nas w odchudzaniu.

Pozanaparowe zastosowanie znalazł hibiskus chociażby w kosmetyce, gdzie dba o skórę z tak zwanymi pajączkami, łagodzi i zmiękcza skórę. Znajduje się też w naturalnych mieszankach altycelulitowych.

hibiskus skarb

Jak przygotowujemy hibiskusa?

W zasazdie każda strona świata ma swój sposób na hibiskusa.

Najprostszym przepisem jest zaparzenie kilku suchych kwiatów gorącą (po wrzeniu) wodą. Parzymy tyle czasu by otrzymać taki smak jaki nam pasuje. Można parzyć krótko, by mieć jedynie posmak hibiskusowy, a można parzyć długo tak by napój miał bardzo ciemny czerwony kolor i dość kwaśny smak (podobno nawet do doby parzenia).

Opcjonalnie słodzimy czy cukrem czy miodem.

Można zaparzyć hibiskusa na zimno, czyli zalać kilka płatków zimną wodą na dłuższy czas od godziny do kilku godzin a nawet i cały dzień ( w zależności od mocy naparu) Tą metodę najlepiej wypróbować w gorące dni, bo doskonale orzeźwia.

Hibiskus z przyprawami

Parzymy kilka suszonych płatków hibiskusa dodając goździki (wedle uznania) oraz imbir. Można wszystko posłodzić cukrem lub miodem. Jeśli ktoś lubi można poeksperymentować dodając na przykład kardamon czy pomarańczę lub cytrynę.

Hibiskus z owocami lub miętą

Do naszego zaparzonego hibiskusa dodajemy sok lub owoce. Oczywiście najlepsze świeże owoce oraz soki domowe, jednak jeśli takich nie posiadamy, można zastąpić je tymi kupnymi. Dosładzamy wedle uznania.

Jeśli decydujemy dodać się soku z cytryny, możemy też dołączyc do tej mieszanki listki świeżej mięty.

Mieszanki herbaciane z hibiskusem:

Hibiskusa wcale nie tak trudno znaleźć w różnych mieszankach, czasami nawet w takich, które z hibiskusem w teorii nie mają nic wspólnego, a to dlatego, że kwaty te używa się do poprawy aromatu. Można jednak potraktować go jako jeden z głównych składników naszej herbaciano- naparowej mieszanki na przykład:

  • kwiat hibiskusa oraz suszone lub kandyzowane owoce tropikalne (ocjonalnie imbir)

  • czarna herbata, jabłko (suszone lub kandyzowane) oraz hibiskus

  • czarna herbata, trawa cytrynowa, owoce i hibiskus

HIBISKUS

Źródła:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ketmia_szczawiowa

http://es.wikipedia.org/wiki/Hibiscus_sabdariffa

http://blog.krainaherbaty.pl/category/blog

http://czajnikowy.pl/26,czajnikowy-09-karkade-sposob-przygotowania-historia-ciekawostki/

http://zdrowy-styl.blogspot.com.es/2010/08/hibiskus-cudowny-dar-natury.html

http://portalaktywni.pl/aktualnosci/hibiskus-i-jego-wlasciwosci/

Biuletyny informacyje od dystrybutowrów herbaty

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s