O naparach

Herbata z gór- el té de la montaña/ té de roca

Jakiś czas temu, zostałam obdarowana ziołem o niewiele mówiącej mi nazwie “herbata z gór”. Zioło to, w postaci ładnie ususzonych żółtych kwiatków pozostawało dla mnie długo zagadką. Dlaczego nazywa się to herbatą i z jakich gór? Zapraszam do poczytania czym okazało się to tajemnicze ziele.

Sideritis_hyssopifolia_(BG_Wroclaw)-3

Gojnik. Źródło: wiki

Syderitis hyssopifolia- Gojnik hyzopolistny

Tak właśnie nazywa się ów tajemniczy żółty kwiatek, który czekał sobie u mnie w kuchni, aż znajomości języka hiszpańskiego pozwolą mi dowiedzieć się nieco więcej na jego temat.

Gojnik należy do rodziny jasnotowatych. Jak podaje wikipedia, niektórych gatunków gojnika używa się jako rośliny ozdobne, inne zaś dodaje się do herbaty tak jak to czynią na Bliskim Wschodzie oraz jak właśnie się dowiaduję na przykład w hiszpańskich górach.

_DSC7915

Gojnik rośnie sobie w kępkach na skalnym podłożu, dość wysoko w górach. Przeważnie nie przekracza 40 cm wysokości. Żółte kwiatki zebrane są w swego rodzaju “miotełkę” na końcu łodyżki.

Na północy Hiszpanii jest powszechnie znanym zielem leczniczym, stosowanym na poprawę trawienia, pomocnym przy biegunkach i tonizującym. inne gatunki gojnika wpomagają naszą odporność, pomagają przy przeziębieniach i obrzękach.

_DSC7923

Gojnik hyzopolistny był wykorzystywany na tyle intensywnie, że u nas (znaczy się w Kastylii i Leon) wprowadzono zakaz jego zbioru w stanie dzikim. Poza ludźmi, podobno wielkimi amatorkami gojnika są owce i bardzo często nawet nie ma co zbierać, bo owce wszystko pozgryzały.

Do użytku zielarskiego wykorzystuje się kwiaty, zbierane po rozpoczęciu kwitnięcia i suszone. Z kwiatków przygotowuje się napary często będące lokalnymi specjałami, słodzone miodem, z dodatkiem przypraw i cytryny.

_DSC7940

_DSC7948

Napar jest optymistycznie żółty, w ciepłym odcieniu, ładnie pachnący. W smaku nieco słodki, trochę ziołowy, dość smaczny. Taki napój można pić na ciepło i na zimno. Ja swój przygotowałam zaparzając kilka kwiatków na dzbanek, wodą gorącą (100) w czasie około 3 minut.

_DSC7979

Szkoda, że nie można go zbierać, bo chętnie bym zachomikowała nieco więcej tych kwiatków, zwłaszcza na jesienne i zimowe szarówki.

_DSC7971

Źródła:

http://infusionistas.com/infusiones-tisanas/infusiones-de-montana/

http://www.buenasalud.net/2011/08/02/propiedades-del-te-de-las-montanas-griegas.html#

http://en.wikipedia.org/wiki/Sideritis_hyssopifolia

http://encyclopaedia.alpinegardensociety.net/plants/Sideritis/hyssopifolia

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s