O naparach

Górska herbata- drugie spotkanie z gojnikiem

Jakiś czas temu pisałam o herbacie z gór- gojniku hyzopolistnym. Po tej publikacji otrzymałam bardzo ciekawą propozycję spróbowania także gojnika pochodzącego z Bałkan- Sideritis Scardica, nazywanego również szałwią libańską lub po prostu herbatą górską*.

Miła przesyłka dotarła do mnie niedawno, więc z radością ją teraz próbuję.

Sideritis Scardica od firmy Bakra

 Sideritis Scardica

Jest to gatunek występujący na Bałkanach i na obszarach śródziemnomorskich. Jak to z użytecznymi roślinami zielnymi bywa, ma wiele nazw- na przykład herbata pasterska lub tatarczaj, herbatka z gór, herbatka grecka, ironwort… i wiele innych w zależności od kraju czy nawet regionu. W Polsce funkcjinuje przede wszystkim jako gojnik, szałwia libańska czy herbata górska. Niezłe zamieszanie. Zapewne do tego mętliku nazw przyczyniło się również to, że gojnik jest znany i używany od bardzo dawna. Pierwsze wzmianki o nim pojawiają się już nawet dwa tysiące lat temu, w I wieku naszej ery, choć zapewne znany był już dużo wcześniej.

gojnik

Sama roślina nie różni się zbytnio od opisanego wcześniej gojnika hyzopolistnego (Sideritis hyssopifolia), w końcu są bardzo bliskimi krewnymi. Rośnie sobie w kępkach na skalistym podłożu w wyższych partiach gór. Woli miejsca słoneczne, choć i w półcieniu wyrośnie. Kwiat  jest żółty, większy od tego hiszpańskiego. Również i na Bałkanach nadmierne użytkowanie tej sympatycznej roślinki sprawiło spadek jej liczebności, przez co zaczęto zakładać jej uprawy. W uprawie dorasta do dość sporych rozmiarów i kwitnie intensywniej.

Kwiatki gojnika

Jeszcze raz… na co dobrze jest wypić herbatkę górska?

Na obszarach jego występowania jest to popularna herbatka ziołowa. Dobry jest na walkę ze zmęczeniem, zawiera dużo żelaza, wspomaga odporność, jest antybakteryjny i przeciwzapalny, reguluje nasze ciśnienie i temperaturę ciała. Ma właściwości przeciwutleniające. Wspiera nasz układ pokarmowy.

Warto sięgnąć po gojnik przy przeziębieniach, infekcjach gardła i anginie. Także dobrze jest go pić przy problemach z wątrobą, żołądkiem, nerkami, prostatą, reumatyzmie i osteoporozie. Dodatkowo herbata z gojnika nas odpręży. Nie można również pominąć faktu, że gojnik pomaga obniżyć ciśnienie krwi, przez co jest użyteczny w walce z chorobami układu krążenia. Istne panaceum.

Gojnik gotowy do parzenia

 

Jak przygotować sobie napar gojnikowy?

Jest to bardzo proste. Susz kwiatowy który dotarł do mnie jest bardzo dobrej jakości. Nie połamany, dobrze zasuszony. Wybieramy jeden, dwa kwiatki na filiżankę i zalewamy je gorąca wodą (95-100 stopni). Parzymy 3-5 minut i gotowe. Przy problemach żołądkowych dobrze jest wypić sobie taki napar na około godzinę przed posiłkiem.

Napar gojnika ma ładny, ciepły, żółty kolor. Już po otwarciu paczuszki można wyczuć przyjemny miodowy zapach. Smak jest bardzo kwiatowy, słodki, ale ta słodycz nie odrzuca. Jest smaczny.

Napar z gojnika

 

*Gojnik otrzymany od hurtowni Anfi pochodzi z Turcji i jest sprowadzany do nas przez firmę Bakra.

Źródła:

http://etnobotanicznie.pl/2014/06/30/wreszcie-gojnik-sideritis-scardica-dostepny-w-polsce/

http://ziolazodleglychkrain.blogspot.com/2014/06/sideritis-scardica-gojnik-scardica.html

„Zielnik podróżny. Rośliny w tradycji Karpat i Bałkanów”  Marek Styczyński

Materiały informacyjne „Gojnik” firmy Bakra

Advertisements

4 thoughts on “Górska herbata- drugie spotkanie z gojnikiem

  1. Może Pani orientuje się jak wygląda jeden kwiat gojnika. W przepisie na chorobę aldzheimera podane jest, aby nie przekraczać ilości 1, 2 lub 3 kwiatki na szklankę wody. Kwiaty na łodydze są jakby kielich jeden był w drugim, itd., a może ten kłosek kwiatków na łodyżce liczy się jako jeden? Proszę o jakąś wskazówkę.

    1. Hmm dobre pytanie:)
      Wydaje mi się, że dobrze Pani myśki i gdy mówi się o kwiatku gojnika, chodzi właśnie o tą „miotełkę”- kwiatostan. Podobnie gdy mówimy o kwiatku konwalii nie mamy na myśli pojedyńczego kwiatuszka tylko całą gałązkę.
      Również nie wydaje mi się, żeby trzy wyskubane kwiatuszki gojnika miały działanie terapeutyczne.

      Na koniec jeszcze podaje Pani kilka linków w których podane są sposoby parzenia gojnika i w którach dokładnie wymienia się, że przygotowujemy napary z kwiatostanu:

      http://gojnik.pl/category/zaparzanie-gojnika/

      http://www.przyjaznydietetyk.com/2015/09/hebrata-gorska-gojnik-sideritis.html

      Oraz dodatkowa informacja na temat kwiatów i kwiatostanów u jasnotowatych (do którach należy gojnik):

      https://pl.wikipedia.org/wiki/Jasnotowate

      Tak czy inaczej, jeśli nadal ma Pani wątpliwości, polecam zapytać w aptece, u zielarza lub u osoby od której kupiła Pani gojnik.

      Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s