O naparach

Imbir na przeziębienie

Dopadła i mnie ostatnio „nibygrypa”. Niby jest źle, ale nie jest, niby temperatura a jednak nie, niby dobrze ale jednak coś nie do końca. Postanowiałm tym razem poza tradycyjnym zestawem majerankowo- czosnkowo- pigwowcowym rozpracować sprawę imbiru.

Klacze imbiruImbir (Zingiber)

Roślina ta, albo lepiej powiedziane- jej kłącze, znane jest obecnie niemal na całym świecie. Najszybciej kojarzy się chyba z Indiami, curry i przyprawami. Imbir znany był już ponad 3000 lat temu. Z Azji najprawdopodobniej przywieźli go Fenicjanie.
Poza imbirem lekarskim do tego samego rodzaju zalicza się także imbir żółty, imbir japoński, imbir malajski, imbir cytwarowy, Zingiber spectabilis oraz Zingiber petiolatum. W lecznictwie wykorzystywane zaś są przede wszystkim: lekarski, żółty i cytwarowy.
Kłącze imbiru stosowane jest pod niemal wszystkimi postaciami- świeży, suszony, proszkowany czy kandyzowany. A dlaczego go stosujemy? Imbir znany jest ze swojego zbawiennego wpływu na żołądek. Pomaga przy mdłościach i wymiotach. Polecany jest nawet przy chorobie lokomocyjnej. Imbir polecany jest także przy przeziębieniach, ponieważ ma działanie rozgrzewające i wzmacniające. Warto zwrócić uwagę na to, że właściwości takie ma przede wszystkim świeże kłącze (ważną rolę grają tutaj olejki eteryczne- na przykład gingerol- które w suszonej wersji są tylko cieniem samych siebie…)

Imbir kandyzowanyI dlatego właśnie postanowiłam go wypróbować. Chociaż imbir kandyzowany wydaje mi się wstrętnym paskudztwem…

Na początku, kroiłam sobie plasterki i wrzucałam do herbaty. Było to smaczne urozmaicenienie i początkowo przynosiło porządany efekt rozgrzewający. Jednak po kilku filiżankach straciło jakby na mocy. Dlatego poszperałam w internetach i postawiłam na przepis Klaudyny (dawniej Ziołowy Zakątek). Podała ona przepis na „koncentrat” imbirowy.

Starty imbirherbatki y imiremZakrecony imbirZakasałam rękawy i tego samego wieczora miałam nastawioną litrową butelkę naparu. Następnego dnia zaczęłam pić, odpowiednio przygotowany według przepisu, specyfik. Muszę przyznać, że był bardzo smaczny i skuteczny. Dobrze rozgrzewa i po dwóch dniach popijania, moja „nibygrypa” w końcu odpuściła.

Rozcienczony imbir Napar z imbiruOstatniego trzeciego dnia mojej przygody z imbirem, postanowiłam wymieszać obie metody i dodawałam koncentratu to herbaty. Ta wersja najbardziej przypadła mi do gustu, chociaż nie polecam do użytku z wysokiej jakości herbatami. Lepiej wybrać którąś z tych bardziej zwietrzałych, bo imibir skutecznie zmienia smak całego naparu.

Herbata z imbirem2 Herbata z imiremDobrze jest pamiętać, że imbir (tak jak i niemal wszystkie zioła) można przedawkować. Spożywany w nadmiarze może podrażniać żołądek, prowadzić do senności lub zawrotów głowy. Dlatego nie poleca się łączenia ze sobą różnych sposobów podawania imbiru.

Tak więc pierwsze koty za płoty. Mam nadzieję, że teraz jestem już odporna na ten sezon wirusów:) Tak czy inaczej zyskałam kolejną broń do walki z przeziębieniem.

Herbaty z imbiremŹródła:
http://klaudynahebda.pl/imbir-przeziebienie/
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-961-ginger.aspx?activeingredientid=961&activeingredientname=ginger
https://pl.wikipedia.org/wiki/Imbir
Wielka księga ziół Lesley Bremness

Reklamy

6 thoughts on “Imbir na przeziębienie

  1. Moja znajoma do tego przepisu Klaudyny Hebdy, dodaje jeszcze wódkę. Ma to wpłynąć na rozszerzenie naczyń krwionośnych i tym samym lepszym przyswojeniu odżywczych składników miodu, cytryny i oczywiście imbiru 😉 Jednak jest to raczej wersja dla pozostających w domu; ewentualnie na wieczór 😉
    No i muszę to napisać: piękne, jak zawsze, zdjęcia, z których bije spokój i ciepło, że zapomina się o najdrobniejszej chorobie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s