O herbatach · Zaparzaj!

No name oolong od Pana Shibamoto

W zasadzie nie wiem, dlaczego ta herbata nie pojawiła się jeszcze na Herbatniczku, chociaż jest już zdegustowana i opita… Najwyraźniej czekała na swój odpowiedni moment.

 

Podczas zeszłorocznego festiwalu Zaparzaj, na którymś z parzeń na trawie, w promieniach popołudniowego słońca pojawiła się ciekawa herbata. Jak się nazywa? Nie nazywa się. Jak opowiedzieli członkowie Warszawskiego Kolektywu Herbacianego, Pan Toshifumi Shibamoto, czyli jego twórca,  jeszcze go nie nazwał. Jest to herbata eksperymentalna. Więcej o tym kim jest Pan Shibamoto napisała Joanna Bożek na swoim blogu o tutaj.

Japoński oolong. Brzmi trochę niekonwencjonalnie, prawda?Na dodatek jest to ciemny oolong, wyżej utleniany. Listki są poskręcane, duże, ciemnobrązowe, w ciepłych tonach. Oolong z 2016 roku, z krzewu yabukity.

Nie wiem dlaczego, ale to właśnie ta herbata niemal zawsze wybierała się ze mną w teren. Jakoś tak mi chyba zostało z Zaparzaja. Ogólnie wszystkie parzenia były bardzo na oko, co ciekawe zawsze wychodziły.

Wodę stosowałam różną- od bardzo gorącej niemal 100 stopni do sporo niższej, bo porządnie przestudzonej nad morzem. Napar zawsze w kolorze słonecznym. Od pomarańczowego koloru zachodzącego słońca po popołudniowe żółcie. Taki kolor kojarzy mi się z latami 70 ciepły, ale nieco przygaszony.

Smak i zapach herbaty jest ciekawy. Przypominał mi nieco chińskie wyżej utleniane oolongi, ale był delikatnie inny. Już w zapachu czuć jedwabistość, która w ustach daje bardzo przyjemne doznania. Szkoda, że ta herbata tak szybko się skończyła, była bardzo dobrą towarzyszką wszelkich eskapad. Dzisiaj dopijam ostatnią zachomikowaną gdzieś w odmętach szafki czarkę tego płynnego słońca.

Więcej na temat bezimiennego oolonga napisali też

Jola, Kuba, i Kacper

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.