Literatura i adresy herbaciane

Course in Tea Sommelier- krótka recenzja

Święta to chwila na oddech, odpoczynek i na odkładane od dłuższego czasu przyjemności. W końcu miałam chwilę na poprzeglądanie zaległych wpisów na blogach i na nadgonienie literatury, a jest co nadganiać. Na pierwszy ogień anglojęzyczna pozycja „Course in Tea Sommelier” wydana przez Australian Tea Masters. Zapraszam!

Autorzy- Australian Tea Masters

O Australian Tea Masters dowiedziałam się przy okazji poszukiwań informacji o „Somelierach” herbacianych. Jest to założona przez Sharyn Johnston (w 2011 roku) organizacja zajmująca się szkoleniami i edukacją herbacianą w Australii. Swoją siedzibę mają w Victorii (Australia), jednak jak wspominają na swojej stronie, działają na całym świecie. Głównym celem Australian Tea Masters jest szerzenie wiedzy o herbacie oraz wspracie osób, które tą herbatą zajmują się profesjonalnie. W swojej ofercie organizacja ma wiele różnych kursów,w tym oficjalną certyfikację someliera herbacianego w Australii. Course in Tea Sommelier to podręcznik wspomagający naukę podczas kursu. Nie jest on jednak przeznaczony wyłącznie dla uczestników szkoleń, lecz jak sami autorzy piszą, jest on dla wszystkich entuzjastów herbaty, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę na jej temat.
Jeśli jesteście ciekawi organizacji, polecam odwiedzenie ich portalu, który jest bardzo dobrze zorganizowany.

Course in Tea Sommelier

To książka napisana i wydana przez Australian Tea Masters. Wydanie pierwsze ukazało się w czerwcu 2016 roku. Jest to pozycja angielskojęzyczna, jest jednak napisana bardzo przystępnie i nie ma większych problemów ze zrozumieniem treści.
288 stronicowy podręcznik został podzielony na 4 główne części, a każda z nich na sekcje.
W pierwszej części przeczytamy o historii herbaty oraz jej charakterystykę jako rośliny. Znajdziemy tam też między innymi opis procesu produkcji i opis poszczególnych typów herbaty, a także wyjaśnienie procesów chemicznych jakimi są utlenianie i fermentacja.
Część druga poświęcona jest przechowywaniu herbaty, edukacji naszych potencjalnych klientów, opisowi naczyń do przygotowywania herbaty, rynkowi herbaty oraz alternatywnym metodom parzenia. W tej części znajdziemy informacje na temat zakładania własnej uprawy herbaty, a także opisany został wpływ herbaty na zdrowie.
Część trzecia to opis ceremonii herbacianych: chińskiej, japońskiej, koreańskiej oraz etykiety brytyjskiej. Dowiemy się też co nieco o dobieraniu herbat to potraw.
Ostatnia, czwarta część, to spis najpopularniejszych herbat wraz z ich opisem oraz wskazówkami dotyczącymi ich przygotowania.
Podręcznik uzupełniony jest fotografiami, tabelkami i schematami. Znajdziemy w nim na przykład australijskie koło smaku herbaty.

Minusy:

-Format i klejenie książki. Podręcznik jest według mnie bardzo nieporęczny, a sposób jego sklejenia uniemożliwia wygodne czytanie.
-Brak polskiej wersji.
-Dostępność i cena. Cena w portalu Australian Tea Masters to 49,50 dolarów australijskich (plus koszt wysyłki). W Polsce można ją kupić na przykład w sklepie Arti Unici za 199 pln. Przyznam, że gdyby książka nie została mi udostępniona dzięki uprzejmości Arti Unici, to najprawdopodobniej nie skusiłabym się na jej zakup. (a szkoda…)
-Czasem zabrakło mi pogłębienia wiedzy.

Plusy:

-Jest to bardzo dobra pozycja o herbacie. W zasadzie gdybym mogła wybrać którąś z książek, by zacząć swoją przygodę w świecie herbaty, to zdecydowanie znalazłaby się na liście.
-Pozycja traktuje o bardzo wielu aspektach herbaty i robi to w przystępny sposób. Wyjaśnia podstawowe różnice i podobieństwa. Nie zagłębia się w zbyt wielkie szczegóły, które według mnie w wielu sytuacjach nie są potrzebne.
-Jest skierowana także do osób sprzedających herbatę, wyjaśnia jak traktować klientów, jak zapoznawać ich z herbatą oraz jak ją serwować.
-W kilku miejscach autorzy wspominają, że w danym temacie jest jeszcze dużo do odkrycia i odsyłają bądź do mistrza danej ceremonii bądź do bardziej specjalistycznej literatury. Wydaje mi się to dużym plusem, bo nie ma sztucznego wysilania się na bycie ekspertem od wszystkiego.
-Podobało mi się też podawanie zapisu w języku oryginalnym np. po chińsku oraz w pinyin.

Podsumowanie

Dziękuję bardzo Arti Unici za przekazanie mi Australian Tea Masters, bo rzeczywiście warto było przeczytać tą pozycję. Jest to jedna z lepszych książek o herbacie, które do tej pory czytałam. Jeśli macie okazję rzucić na nią okiem, to polecam. Choć cena nieco odstrasza, a fizyczne czytanie jest mało wygodne, to jednak dobrze mieć ją w swojej herbacianej biblioteczce.

Dla kogo?

Zgadzam się z autorami- ta pozycja jest w zasadzie dla każdego: dla osób które już coś wiedzą, a chcą pogłębić bądź uporządkować wiedzę, dla początkujących, by mieć rzetelny wstęp, dla profesjonalistów, by mieć przy sobie dobrą ściągę i narzędzie do pracy.

Moja ocena
10/10

 

Więcej o książce oraz kilka screenów wnętrza możecie znaleźć tutaj.

Reklamy

2 myśli na temat “Course in Tea Sommelier- krótka recenzja

  1. Po samych zdjęciach widać, że jest to ciekawa i warta uwagi pozycja. Szkoda, że w naszym ojczystym języku nie doczekaliśmy się jeszcze podobnego opracowania. A jak oceniasz książkę Rafała z Czajnikowy.pl? Czy merytorycznie jest zbliżona do tej australijskiej publikacji?

    1. Po polsku z książek zdecydowanie polecam pozycję Roberta Tomczyka:) Książka Rafała z Czajnikowy.pl nadal się czyta i czeka w kolejce na opisanie. Z tego co wyczytałam do tej pory, część informacji pokrywa się z tym, co jest opisane w Course in Tea Sommelier.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s