O herbatach

Jincun Village Anji Bai Cha

Dzisiaj kolejna herbata, na którą się czaiłam od dłuższego czasu, bo cały czas gdzieś mi się przewijała na herbacianych blogach. Wybór padł na Jincun Village Anji Bai Cha od Thetea.

Anji Bai Cha

Nazwa wskazuje na to, że jest to biała herbata z Anji. 白, czyli Bái oznacza właśnie biały. Jednak nie dajmy się zwieść nazwie, bo mamy do czynienia z herbatą zieloną. Kultywar z którego się ją produkuje rośnie w prowincji Zhejiang, a herbaty z niego wytwarzane to herbaty białe.  Nazwa mojej herbaty wskazuje zaś, pochodzi że ona dokładnie z wioski Jincun.

Susz jest bardzo ładny, mocno zwinięte listki są długie, w kolorze jasno zielonym, z żółtymi odcieniami. Na pierwszy rzut oka przypomina trochę liście bambusa. Zapach słodki, skoszonej łąki.

Herbatę zaparzyłam w szklanym czajniczku. Woda to 80 stopni, cała reszta na oko. W ogrzanym naczyniu herbata pachniała miodowo, słodko i kwiatowo. Nadal kołatał mi się po głowie zapach skoszonej, letniej łąki i siana.

Napar jasny, delikatny żóły. W ustach jedwabista, w smaku… słodka, delikatna, ale z ciekawym charakterem. Moje pierwsze skojarzenie to pieprz i rosół. Podobnie opisał to Prywatny Hiszpan. On jednak dodał, że są tam też kwiaty. Drugie parzenie wyszło podobne. Zaparzone liście pięknie się otwierają i pachną rzeką.

Herbata mnie zaintrygowała i została wpisana jako jedna z niewielu na moją sekretną listę do powtórnych eksperymentów. Zaparzyłam ją później tego samego dnia. Ten sam czajniczek, nieco mniej liści, mniej wody, ale woda o 90 stopniach. Dałam Prywatnemu Hiszpanowi na spróbowanie. Odpowiedział mi, że ta herbata mu smakuje bardziej od poprzedniej i która z herbat to jest tym razem. Odpowiedziałam, że to ta sama co wcześniej. Zdziwił się. Zdziwiłam się i ja, gdy jej spóbowałam. Kwiaty, słodycz, nie ma rosołu. Nie spodziwałam się takiej różnicy w smaku.

Jincun Village Anji Bai Cha pozostaje na liście do dalszych eksperymentów. Ciekawa jestem co też jeszcze ona w sobie ukrywa.

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.