Literatura i adresy herbaciane

Czajnikowy.pl dobra herbata- subiektywna recenzja

Miała być kolejna herbata, ale z racji niedawnego kataru i małych możliwości wyczucia jakiegokolwiek smaku i zapachu będzie książka.

40337906952_84905f65de_z

Autorzy

Autorem książki jest Rafał Przybylok, którego zapewne znacie z filmików na Czajnikowy.pl gdzie działa wraz z Patrykiem Płuciennikiem, a ostatnio także z ekpią kawową. Rafał jest właścicielem herbaciarni w Zabrzu i jak tylko może popularyzuje herbatę i wszelkie sprawy z nią związane. Możecie zobaczyć go na youtubie, w telewizji, poczytać jego teksty czy wziąć udział w warsztatach, które prowadzi.

Niemal wszystkie zdjęcia w książce wykonała zaś Jadwiga Janowska.

Czajnikowy.pl dobra herbata

Książka została wydana przez Naszą Księgarnię w 2017 roku, ma dość poręczny format, nieco mniejszy niż A4. Okładka jest twarda, a 320 stron jest szytych, co pozwala na wygodne czytanie. Cena sugerowana to 64,90 pln. Ale polecam poszukać dobrze po internetowych księgarniach, odradzam też duże znane sieci księgarniane, bo tam cena czasem zaskakuje;).

Pozycja została podzielona na pięć części:

  1. Herbata się przedstawia, gdzie przeczytamy o tym czym jest herbata, jaki jest jej skład oraz zapoznamy się z jej historią.
  2. Produkujemy herbatę. Tutaj dowiemy się o rodzajach herbaty, jej występowaniu i sposobach jej produkcji.
  3. W części trzeciej, Czarką po mapie czyli herbata na świecie, odwiedzimy niemal wszystkie regiony produkujące herbatę lub inne zioła wykorzystywane do naparów.
  4. Część czwarta to Poradnik Herbaciarza z opisem akcesoriów, sposobów przechowywania i parzenia herbaty.
  5. Część piąta zaś to Herbaciane Rozmaitości pełne przepisów i pomysłów na wykorzystanie herbaty.

Wszystko to wydane ładnie, z dużą ilością zdjęć (fanki Rafała znajdą tam dość sporo jego portretów) i wykresami. Częste są też wtrącenia gawędziarskie lub opisy legend związanych z herbatą. Na koniec znajdziemy podziękowania i kilka pozycji literatury do których zachęca autor.

W książce jest sporo przepisów na samą herbatę oraz takich, które herbatę wykorzystują, na przykład przepis na herbaciane jajka.

Minusy

Hmm… zabierając się za tą książkę miałam sporo oczekiwań nie ukrywam. Kilka rzeczy nie do końca mnie przekonało.

  • Oksydacja, fermentacja, herbata czerwona… tym terminom poświęciłam sporo czasu i z wieloma osobami je omawiałam i wysłuchałam sporej ilości głosów na ten temat. Zapadło mi w pamięć zdanie, które wypowiedziała jedna z uczestniczek herbaty noworocznej w Onggi w tym roku. Gdyby farmerzy chińscy wiedzieli co dokładnie robią i jaką to ma nazwę, to by poprawnie jej użyli. Ale nie wiedzieli. Różnie jest też z dostawcami, z pośrednikami, tłumaczami. Fermentacja i oksydacja czyli utlenianie używane są zamiennie. Niestety. W tej materii polecam wyjaśnienie Tonego Gebely (Jego książka nadal jest w kolejce do opisu…) lub wyjaśnienie zamieszczone w książce Australian Tea Masters. Bo dzisiaj wiem, że utlenianie i fermentacja to nie jest to samo. Wydaje mi się, że warto używać prawidłowych nazw.
  • Trochę zabrakło mi informacji na temat herbaty w Ameryce Południowej i Afryce , gdzie główny nacisk jest położony na inne rośliny które możemy sobie zaparzyć (niby coś o niej tam było, ale mogłoby być nieco więcej, nieco dogłębniej).
  • Kilka chochlików się wkradło do druku i porozdzielało teksty które miały być najprawdopodobniej po sobie. Niektóre ze schematów wydały mi się też mało czytelne.

To tyle minusów, teraz ta lepsza część, czyli plusy

  • Format i bardzo ładne wydanie. Książka jest bardzo przyjemna wizualnie. I cena jest odpowiednia.
  • Objęte są niemal wszystkie tematy dotyczących herbaty. Większość potraktowanych jest solidnie.
  • Sporo ciekawych gawęd Rafała. Kilka historii daje do myślenia, kilka innych sobie odświeżyłam.
  • Dowiedziałam się też kilku nowych rzeczy, na przykład o istnieniu Maszyn Fermentacyjnych. Fajne jest też zestawienie typów czajniczków wg. Manshenga.
  • Przepisy, które choć pewnie znacie z internetu, dobrze mieć pod reką.

Podusmowując…

„Czajnikowy.pl dobra herbata” to fajna pozycja herbaciana, choć nie jest idealna w 100 %. Jest dobrym notatnikiem, do którego wraca się po odświeżenie informacji. No i zawsze dobrze jest popatrzeć na pola herbaciane czy poszukać inspiracji na podanie herbaty.

Osobiście książka zmotywowała mnie do dogłębniejszego zaznajomienia się z niektórymi aspektami herbaty, takimi jak fermentacja czy utlenianie, podział herbat czy zapoznanie się z czajniczkami.

Cena według mnie jest adekwatna do tego co kupujemy, co też nie często się zdaża.

„Czajnikowy.pl dobra herbata” to swojego rodzaju usystematyzowanie całej wiedzy którą Rafał przekazuje na swoim kanale Youtube. Uważam, że możliwość wysłuchania autora opowiadającego o danym temacie to bardzo ciekawy dodatek do książki. No i koniec końców, czytając Czajnikowy.pl dobra herbata, część tekstów przeczytałam sobie w głowie właśnie głosem Rafała.

Moja ocena to 8/10

Inna recenzja tej pozycji do przeczytania na przykład tutaj.

 

4 myśli na temat “Czajnikowy.pl dobra herbata- subiektywna recenzja

  1. Książka oczywiście znalazła się i w mojej biblioteczce i muszę przyznać, że zasługuje na swoje miejsce na półce. Mile zaskoczyła mnie pierwsza jej część, gdzie podane jest mnóstwo ciekawych informacji i faktów, o których wcześniej nie miałem pojęcia. Książkę kupiłem jednak ze względu na zamieszczone w niej koło smaków, które jest bardzo pomocne przy analizie smaku i aromatu każdej herbaty. Rafał znowu nie zawiódł i zrobił kawał dobrej roboty.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.