Cha Leon · Wydarzenia herbaciane

Światowy Dzień Tai Chi 2018 i herbata

Tydzień temu miałam przyjemność już drugi rok z rzędu wziąć udział w obchodach Światowego Dnia Tai Chi. Samo Tai Chi to temat rzeka… Może kiedyś coś pojawi się na herabtniczku, dzisiaj jednak krótka relacja z półgodzinnego spotkania herbacianego które było częścią obchodów 2018. Zapraszam!

Ceremonia herbaciana

No dobra, nie była to ceremonia herbaciana, raczej spotkanie wprowadzająco- zachęcająco- wyjaśniające w wykonaniu Cha Leon. Z osób które wzięły w nim udział większość to byli „herbaciani nowicjusze”, z czego bardzo się cieszę, bo na takich spotkaniach zawsze można nauczyć się czegoś nowego.

Spotkanie zaczęliśmy od krótkiego wprowadzenia i przedstawienia całego herbacianego oprzyrządowania które dla wielu osób było nowością.  Parzyłam Hui Yuan Keng Shui Xian. O tej herbacie pisałam już w tym wpisie.Chociaż było nas sporo, każdy mógł chwilę popatrzeć na herbatę, jej liście, kolor, powąchać i zobaczyć jak to wszystko zmienia się w ogrzanym gaiwanie. Mimo niepewności towarzyszącej publicznemu parzeniu, herbata się udała i w krótkim czasie, który nam przysługiwał udało mi się rozdzielić około siedmiu parzeń.

To był jedyny punkt herbaciany w tym  roku, ale i tak jest dobrze, bo zeszłoroczna edycja herbaty nie miała wcale. Poza czajowaniem, cały dzień odbywały się zajęcia prezentujące różne style Tai Chi oraz warsztaty wprowadzające do medytacji Zen. Na koniec odbył się pokaz Kungfu Li Shujing oraz wspólna praktyka Tai Chi z wachlarzem.

Poniżej kilka zdjęć z wydarzenia.

Dziękuję Tai Chi Leon za włączenie nas w obchody Dnia Tai Chi w Leon oraz Arti Unici za dostarczenie nam pysznej herbaty.

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.