Atlas herbaty · O herbatach

Atlas herbaty: Ming Jian unroasted organic GABA oolong 2018

Zmiany czas wprowadzać. Atlas herbaty. Fuzja notatek herbacianych Ani, inspiracji Powiekami Bodhidharmy Roberta i własnego herbacianego notesu.


Nazwa: Ming Jian unroasted organic GABA oolong
Zbiór: czerwiec 2018
Pochodzenie: Nantou, Taiwan
Kultywar: Si Ji Chun
Kupiony u: Thetea.pl

Opis:
Suche liście:
-Poziom utlenienia 60-70%
-Niewielkie, mniej lub bardziej poskręcane.
-Kolor ciemnobrązowy, złotawy, błyszczący, skórzasty
-Zapach jabłkowy, skórzasty po ogrzaniu karmelowy, czekoladowy.

Parzenie:
-100 ml gaiwan, 7 g, 100 stopni, VI parzeń
I- 30 sekund delikatny, brudnozolty kolor, oleisty w ustach, smak miodu
II- 40 sekund, wilgotne liscie pachna slodkimi kwiatami, smak miodu
III- 1 minuta, smak miodu i róży
IV- 1 minuta 30 sekund pojawiła się ostrość w smaku, jabłka, miód
V- 2 minuty 30 sekund karmel
VI- bez czasu, pachnie słodkimi kwiatami, smakuje karmelem

Co to jest GABA?
Jest to kwas y-aminomasłowy. Jest to organiczny związek chemiczny pełniący funkcje hamujące w układzie nerwowym. (Brzmi jak ulotka z lekarstwa…) GABA jest reklamowany jako środek ułatwiający zasypianie i redukujący stres. (Wikipedia)

Skąd GABA w herbacie?
Powstaje w wyniku specjalnego, wynalezionego w Japonii (1984 rok) procesu produkcji, gdzie tlen do utlenienia liści zastępuje się azotem (więc raczej nie jest to utlenianie… Może uazotawianie?). W wyniku tego, kwas glutaminowy zostaje zastąpiony właśnie przez GABA.

Ming Jian Unroasted GABA


Pierwsza herbata GABA, którą miałam okazję pić. Znalazłam ją w subskrypcji TheTea. Ciekawiła mnie. Nie wiedziałam, czego się spodziewać, bo to w końcu herbata o dość nietypowym procesie produkcji.

Spotkałam się już z inną specjalnie traktowaną herbatą, była to jedna z herbat Pana Hiruma, która była poddawana działaniu promieni UV.

Ming Jian zaparzyłam sobie rano, po śniadaniu. Wybór padł na gaiwan. Postanowiłam posiedzieć sobie chwilę z tą herbatą. Poodychać, powąchać, popatrzeć na jej kolor, posłuchać w ciszy tego co mnie otacza.

Z czym mi się kojarzyła? Ze słodkimi kwiatami. U mnie w domu nazywało się je miodunkami. Małe białe kwaitki. Nigdy nie pokusiłam się o sprawdzenie prawidłowej nazwy. To są kwiaty ze wspomnień z dzieciństwa, nie muszą mieć dokładnej klasyfikacji.

Herbata była bardzo delikatna, nie narzucała się, piła się przyjemnie, zapachem i ciepłem wypełniała przestrzeń dookoła.

Reklamy

2 myśli na temat “Atlas herbaty: Ming Jian unroasted organic GABA oolong 2018

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.