Atlas herbaty · O herbatach

Atlas herbaty: Matcha Koi

Nazwa: Matcha Koi
Zbiór: —
Pochodzenie: Shizuoka, Japonia
Kultywar: Gokou
Kupiony u: Tesuko

Opis:
Herbata matcha, ceremonialna.
-ciepłozielony proszek
-w zapachu zielona herbata, mleczna, podobna do matchowych kitkatów

Przygotowanie:
-Chawan
-woda 80 stopni
-herbata przesiana przez sitko (około 3 chashaku)

Smak:
Herbata deliktana w ustach, dobrze się spieniła. Słodka, zielona, świeża.



Tesuko

“W Tesuko staramy się dać w Hiszpanii początki kulturze dobrej herbaty, herbaty pochodzącej ze źródeł. Chcemy przedstawić czyste tradycyjne herbaty pochodzące z Japonii, Chin, Indii, Nepalu, Afryki czy Tajwanu.

Projekt, który narodził się w 2012 roku, w 2017 nabrał konkretniejszych kształtów. Chcemy zbudować naszą markę na  doświadczeniu i wiedzy. Nasza herbaciana sommelier, Veronica, wiedzę zdobywała zarówno w Hiszpanii jak i poza granicami, by teraz móc dzielić się doświadczeniem i rozwijać kulturę herbaty w Hiszpanii. “

Taki opis znajdziemy na stronie hiszpańskiej firmy Tesuko. Tesuko zajmuje się „tea consultingiem”. Doradza restauracjom w dziedzinie herbaty oraz przygotowuje indywidualne karty herbat dla każdego ze swoich klientów. W swojej ofercie ma wiele herbat wyszukanych podczas wizyt w Japonii. Na swoim koncie ma na przykład kartę herbat w restauracji Pablo (Leon, Hiszpania), która w zeszłym roku zdobyła swoją pierwszą gwiazdkę Michelina.

Poza tym, Tesuko może zorganizować i przeprowadzić degustację herbaty w połączeniu z serem lub innym produktem. Doradza też w kwestii zastosowania herbaty w kuchni.

A prywatnie? Tesuko ma twarz Veroniki, młodej energicznej Hiszpanki, która jest zafascynowana herbatą w jej najlepszym wydaniu. W zasadzie poznałyśmy się poprzez herbatę. Pewnie nie raz słyszeliście o tym, że herbata łączy ludzi. Bo i tak jest. W sumie otrzymanie widomości w stylu „Cześć, słyszałam, że zajmujesz się herbatą”. Nie chcesz się może spotkać? Same z siebie się nie wysyłają. Lubię myśleć sobie, że to Lu Yu ma w tym jakiś udział.


Matcha KOI

Podczas wyjazdu do Japonii, Veronica poznawała tamtejsze zwyczaje herbaciane oraz samą herbatę. To, co ma w swojej ofercie opisuje jako herbatę ze sprawdzonych źródeł.

Matcha Koi została mi sprezentowana podczas świętowania Nowego Roku Chińskiego. Jest dość wyjątkowa z racji na swoje opakowanie. Tuż przed zmianą projektu puszki, więc zostało już dosłownie kilka sztuk w tej szacie graficznej.

Herbata pochodzi z Shizuoki. Wyprodukowana jest z odmiany Gokou. Opisana jest jako herbata o jakości ceremonialnej.

Puszka szczelnie zamknięta, poza herbatą zawierała także torebeczkę do pochłaniania wilgoci.

Zapach był bardzo przyjemnie matchowy już od samego otwarcia. Herbata pachniała świeżo. Przypominała mi tą matchę z Moya Matcha o której pisałam tutaj.

Przygotowałam ją na oko. Przesiałam przez sitko, dolałam wody o temperaturze około 80 stopni. Spieniła się ładnie w zieloną pianę. W smaku była dość słodka, lekko mleczna i zielonoherbaciana. Nie miała mocnego smaku, piło się ją przyjemnie nawet bez poprzedzającego ciasteczka.

Tesuko matcha3

Nie wiem czemu, przygotowując matchę, zawsze coś mi się dziwnego przytrafia. A to zapomnę przesiać herbatę, a to za mało jej nasypię, a to wody za dużo dodam. Zapominam o ciasteczku, o wygrzaniu naczynia… w sumie to jeszcze chyba nigdy nie udało mi się jej tak od początku do końca dobrze przygotować. A wydawać by się mogło, że taka w sumie nieskomplikowana herbata. Co to by było, gdyby wypadło mi przygotować całą skomplikowaną ceremonię. A może to właśnie o to chodzi? O drogę do tego by w końcu się udało?

 

 

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.