Herbaciany Elementarz · O herbatach

Ogólny podział herbat- herbaciane uniwersum

Popijając sobie zwykłą, codzienną ekspresówkę nie trzeba się wiele zastanawiać co pijemy i jaki ma w gruncie rzeczy kolor. Ważne, że smaczne i mokre. Jeśli jednak zacząć szukać nieco głębiej okaże się, że ze swoją filiżanką siedzimy na wierzchołku herbacianej góry lodowej pełnej kolorów, aromatów, legend i podróży. Im głębiej zaczniemy kopać, tym więcej informacji zdobędziemy i więcej smaków odkryjemy.

Na początku jest krzew

A dokładniej krzew herbaty- rodzaj Camelia (Sinesis lub Assamica) . Wszystkie herbaty mają swoje źródło w tej roślinie. Dopiero zbiór, przetworzenie, przechowywanie, aromatyzowanie a nawet położenie geograficzne dają podstawę do określania rodzaju, gatunku czy chociażby formy herbaty. W poście tym, chciałabym się skupić jedynie na ogólnym podziale herbaty, bez zagłębiania się w procesy przetwórcze poszczególnych rodzajów (o tym kiedy indziej;)). Również pominę dokładniejszą charakterystkę, gdyż chciałabym każdemu rodzajowi poświęcić osobny post. Tak więc tym razem jedynie informacje o podziałach, które tak czy siak są dość zawiłe.

Sześć Wielkich Rodzajów Herbaty- Chiński podział

_DSC4867

Na zdjęciu tylko 5… brakuje Żółtej

Główne kryteria stosowane w tym podziale to stopień oksydacji (utleniania) lub fermentacji oraz kolory liści i naparu.

  1. Herbaty zielone czyli nieutleniane

    Kolor liści- zielony
    Kolor naparu- żółtozielony

    _DSC4860Herbata zielona ´´Gunpowder´´

  2. Białe czyli lekko utleniane

    kolor liści-pokryte białym, delikatym puszkiem
    kolor naparu- słomkowy
    _DSC4861

  3. Żółte czyli lekko fermentowane
    kolor liści- żółtawy
    kolor naparu- bladożółty

    Yinzhen
    Herbata Yinzhen: Wikipedia

  4. Turkusowe (Oolong/ Wulong)- czyli herbaty półutleniane

    kolor liści- zielony, brązowy, czarny, czerwonawy

    kolor naparu- od żółtego po ciemnoczerwony
    _DSC4856
    Herbata Dong Ding Wu Long

  5. Czerwone (na zachodzie nazywane czarnymi)- całkowicie utleniane

    kolor liści- ciemnoczerwone, czarne

    kolor naparu- czerwony
    _DSC4854
    Herbata Keemun (Qimen)

  6. Czarne (na zachodzie nazywane czerwonymi)- postfermentowane lub inaczej dojrzewające

    kolor liści- czarne z brązowym lub zielonym odcieniem

    kolor naparu- żółtobrązowy aż do czerwono brązowego
    _DSC4852
    Herbata Pu´er

    Co do zamieszania odnośnie dwóch ostatnich kolorów: w inetrnecie wyczytałam, że wynika to z uwzględnienia koloru naparu przez Chińczyków- herbaty czerwone mają napar czerwony, czarne zaś brązowo lub żółto brązowy, czasem nawet przypominające czarny. Na zachodzie zaś, uwzględnia się kolor liści, a ten u herbat czerwonych jest czarny a u czarnych czerwony. No i tak to już zostało, że podczas gdy my cieszymy się herbatą czarną, Chińczycy czerwoną.

    Można również dodać to tej klasyfikacji herbaty aromatyzowane. Dodawane są różne dodatki na przykład jaśmin, jabłko, cynamon, płatki kwiatów.

    _DSC9833

    _DSC9822
    Herbata Pu´er aromatyzowana cynamonem i pomarańczą na górze oraz biała, aromatyzowana jaśminem

Skąd pochodzisz?- Podział według rejonów upraw

Herbatę uprawia się w wielu krajach pomiędzy 48 stopniem szerokości północnej i 32 stopniem szerokości południowej. Herbata sama z siebie wymaga specyficznych warunków by rosnąć cało i zdrowo. Podobno najlepsza herbata pochodzi z gór. Do wzrostu krzew potrzebuje wysokości ponad 1200 metrów nad poziomem morza. Poza tym ciepło (temperatura 10-30 stopni) oraz znaczne opady są niezbędne. Tak więc stref w których herbata czuje się dobrze i rośnie dając dobrej jakości produkty jest dość sporo.

800px-WorldTeaProductionFAO2008.svg

Obszary gdzie uprawia się herbatę. źródło: Wiki

Oto główne rejony i regiony herbaciane:

 1) Chiny:

-Yunnan

-Fukien

-Zhejiang

-Hunan

-Syczuan

-Fuijan

-Anhui

 2) Indie:

-Assam

-Nilgiri

-Travancore

-Khasiranga

-Dooars

-Sikkim

-Terai

 3) Sri Lanka czyli Cejlon:

-Uva

-Dimbuli

-Nuwara- Elia

 4) Japonia:

-Shizuka

-Kagoshima

-Mie

-Uji

 5) Afryka:

-Sudan

-Uganda

-Kenia

-RPA

-Mozambik

 6) Ameryka Południowa:

-Brazylia

-Argentyna

-Chile

-Kolumbia

-Boliwia

 7) Tajwan

8) Indonezja

9) Turcja

10) Wietnam

11) Iran

12) Pakistan

13) Malezja

14) Australia (Queensland)

15) Papua Nowa Gwinea

16) Fidżi

Screenshot-1Tak wyglądała produkcja herbaty w ostatnich latach. Źródło: wiki.

telegraph.co.uk

I jeszcze stara mapa herbaciana znaleziona na telegraph.co.uk

Sypana czy może w płynie? A może połamana?

Poza powyższymi podziałami, herbatę można podzielić również według sposobu pakowania na herbaty:

-sypkie

-prasowane (w kształty płytek, kostek, kulek, gniazd lub miseczek- opisane są w tym poście na przykładzie Pu’er)

-w torebkach

-ekstrakty

-herbatę instant

-herbatę w puszkach lub butelkach

 Herbaty o całych lub łamanych liściach oznacza się z kolei według tego co zawierają (listki, pączki, pędy) oraz jakiej jest to jakości. I tak mamy

-herbaty o całych liściach

-herbaty o liściach łamanych

-herbaty w formie pyłu

W każdej z powyższych grup określa się klasy jakości, o których napiszę w jednym z kolejnych postów. Klasy te są jednak połączone z handlowym oznaczeniem gatunków herbaty. Gatunki handlowe opisują kolejność zbioru listków. I tak mamy:

-FOP- Flowery Pekoe- Wysokiej jakości listki i pączki

-OP- Orange Pekoe- Listek + końcowy pączek

-Pekoe- drugie liście z domieszką pierwszych

-Pekoe Second- drugie liście

-Souchong First- liście trzecie

-Souchong Second- liście czwarte

_DSC9835

Black_tea_grading

Co się zbiera z herbaty. Odnosi się do czarnej herbaty indyjskiej. Pozostałe herbaty są opisywane albo tak samo albo bardzo podobnie z pewnymi zmianami. Źródło: Wiki.

 Jeśli pod uwagę weźmiemy czas zbioru, to możemy wyróżnić:

FF- First Flush- Pierwszy wiosenny zbiór w marcu i kwietniu

Inbetween- Zbiór pośredni w kwietniu i maju

SF- Second Flush- Zbiór drugi w maju i czerwcu.

Podsumowanie:

I tak oto, mniej więcej wygląda podział herbat. Muszę przyznać, że trochę to zawiłe, nawet jeśli pominie się wiele bardzo szczegółowych informacji. Myślę, że najważniejsza klasyfikacja to ta według metody produkcji, opisująca kolor herbaty. Również pochodzenie jest ważne, gdyż ma wpływ na smak (same warunki wzrostu oraz produkcji różnią się w zależności od miejsca). Warto też zwracać uwagę na jakość herbaty, o której co prawda nie napisałam tu wiele, jednak będzie więcej w kolejnych postach.

_DSC4847

Żródła:

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Tea_leaf_grading

2. http://books.google.pl/books?id=ZICCh6Yj5t8C&pg=PA225&lpg=PA224&ots=CAg13EhCJ2&dq=charakterystyka+towaroznawcza+herbaty&hl=pl&output=html_text

3. http://czajnikowy.pl/1201,oznaczenia-mialu-i-pylu-herbacianego/

4. http://czajnikowy.pl/1197,oznaczenie-gatunkow-herbat-o-calych-lisciach/

5. http://czajnikowy.pl/1199,oznaczenia-herbat-lamanych/

6. www.tea.pl/?oznaczenia-herbat,79GFOP

7. http://en.wikipedia.org/wiki/Tea#Packaging

8. http://www.mokate.com.pl/grupa-mokate,jak-rosnie-herbata,73.html

9. http://www.food-info.net/pl/products/tea/cultivation.htm

10. http://www.herbaciarnia.pl/rejony_upraw.html

11. http://oherbacie.pl/gdzie-rosnie-herbata/

12. http://www.herbata.skarbiecmarii.beskidy.pl/kraje.html

13. http://morzeherbaty.pl/

14. Todos los tes del mundo (książka)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s